Marija Čelić i Vjekoslav Dorn: STRABIZAM I NISTAGMUS


Hrvatsko oftalmološko društvo i Medicinska naklada – Zagreb pozivaju Vas na predstavljanje knjige

Marija Čelić i Vjekoslav Dorn: STRABIZAM I NISTAGMUS

Predstavljanje će se održati u petak, 18. lipnja 2004., u 18.00 sati u dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9 u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti:

 • prof.dr.sc. Zdravko Mandić, predsjednik Hrvatskog oftalmološkog društva i recenzent
 • prof.dr.sc. Neda Stiglmayer, recenzent
 • prof.dr.sc. Tihomir Ćurković, recenzent
 • prim.dr. Vladimir Dugački, predsjednik Hrvatskog društva za povijest medicine Hrvatskog liječničkog zbora
 • prof.dr.sc. Marija Čelić prof.dr.sc. Vjekoslav Dorn, autori
 • Anđa Raič, prof. urednicaU umjetničkom programu sudjeluju:
 • Blaženka Milić, sopran, prvakinja Zagrebačke opere
 • mr.sc. Ante Milić, klavirOvaj udžbenik je prvi na hrvatskom jeziku iz ovog područja. Obuhvaća opća i suvremena znanja i iskustva iz područja strabizma i nistagmusa. Gradivo je podijeljeno u 15 poglavlja, prikazujući osnove anatomije i fiziologije dijelova/struktura važnih za pokretljivost oka, zatim fiziologiju binokularnog vida, dijagnostiku pokretljivosti oka i senzoriku binokularnog vida, patofiziologiju nastalih senzornih anomalija kod strabizma. klinički oblici poremećaja pokretljivosti i senzornih anomalija povezanih s poremećajima položaja i pokretljivosti oka bogato su ilustrirani i potkrepljeni primjerima iz prakse. Obrađeni su, zatim i rijetki, atipični oblici strabizma kao i paralitički strabizam. Liječenje strabizma je prikazano u konzervativnim postupcima liječenja, a posebna težina je data kirurškom liječenju strabizma uz iscrpno prikazane i ilustrirane operativne metode. Na kraju su prikazani poremećaji pokretljivosti – nistagmus i njemu slični oblici, kakvi se najčešće susreću u neurološkoj kazuistici.
  Knjiga je namijenjena za poslijediplomsku nastavu iz oftalmologije i dopunsko štivo za dodiplomsku nastavu, specijalizantima iz oftalmologije, a također i za poslijediplomsku i specijalistički izobrazbu iz neurologije, pedijatrije, defektologije, čeljusne kirurgije i otorinolaringologije.

  Detaljne informacije za nabavu knjige možete naći na stranicama Medicinska naklada d.o.o.